Καταδικάζουμε την προσπάθεια ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Η πρόθεση της κυβέρνησης να παρακάμψει με διαδικασία fast-track το άρθρο 16 και να νομοθετήσει τη δυνατότητα ύπαρξης ιδιωτικών- πανεπιστημίων δεν πρέπει να περάσει!

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι σε πλήρη ταύτιση με την πολιτική της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, αλλά και με τα κοράκια του κεφαλαίου που θέλουν να κατασπαράξουν και την παιδεία. Στο όνομα των διεθνών συμβάσεων -δηλαδή των επιταγών της Ε.Ε. επιχειρεί να μετατρέψει σε κουρελόχαρτο ακόμα και το Σύνταγμα λες και είμαστε σε καθεστώς δουλοπαροικίας!

Κυβέρνηση ΕΕ ΟΟΣΑ και επιχειρηματίες της εκπαίδευσης μέσα από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων επιδιώκουν:

  • Την πλήρη μετατροπή της Παιδείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε εμπόρευμα και την υποταγή της γνώσης στα επιχειρηματικά συμφέροντα και το κέρδος.
  • Την επιβολή της λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και στα δημόσια Πανεπιστήμια που στα πλαίσια της λεγόμενης «ισοτιμίας στην αγορά» θα περικόψει ακόμα περισσότερο την κρατική χρηματοδότηση και στήριξη των δημόσιων ΑΕΙ
  • Την συντριπτική υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων, όπως συνολικά μέχρι τώρα η «συνύπαρξη» δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και η ιδιωτικοποίηση στις κοινωνικές υπηρεσίες (πχ ενέργεια, επικοινωνία, μεταφορές κ.ά.) οδήγησε σε υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών και αγαθών σε σημείο που να εγκυμονούν και εγκληματικοί κίνδυνοι για το λαό (βλέπε Τέμπη, υγεία ιδιαίτερα στην πανδημία κλπ.).
  • Να ανοίξει ο δρόμος για την επιβολή διδάκτρων και στις προπτυχιακές σπουδές ενισχύοντας τους ταξικούς φραγμούς στην πρόσβαση των παιδιών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όποιος έχει σπουδάζει.
  • Την παραπέρα υποβάθμιση των πτυχίων αλλά και των συνθηκών σπουδών. Το γεγονός αυτό θα πλήξει τα επαγγελματικά δικαιώματα αλλά και εργασιακά δικαιώματα.
  • Η ίδρυση των ιδιωτικών ΑΕΙ θα επιφέρει ένα ακόμα τεράστιο χτύπημα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι αλλαγές που προωθήθηκαν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Τράπεζα Θεμάτων, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής), που πετάνε δεκάδες χιλιάδες παιδιά έξω απ’ τα πανεπιστήμια έγιναν ακριβώς για να προετοιμάσουν την «πελατεία» για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!! Και για αυτό το σχολείο θα γίνει ακόμα περισσότερο εξεταστικό κάτεργο.
  • Η ίδρυση των ιδιωτικών ΑΕΙ θα επιβάλει ένα βαθύτερο αυταρχικό αντιδημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας, ενώ θα πολλαπλασιαστούν τα εμπόδια και οι φραγμοί στην ελεύθερη φοιτητική συνδικαλιστική δράση. Θα κυριαρχήσει ο αυταρχισμός, η επιτήρηση, οι απαγορεύσεις και η καταστολή. (πανεπιστημιακή αστυνομία, κλπ)
  • Η ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων, όπως και της υγείας, συνιστά επίσης μία επιπλέον βαρύτατη, έμμεση συρρίκνωση του εισοδήματος της εργατικής οικογένειας,  η οποία θα πρέπει να δεσμεύει μεγάλο μέρος αυτού, για να εξασφαλίσει αξιοπρεπή εκπαίδευση στα μέλη της και μάλιστα, σε καιρούς που καλπάζει ανεξέλεγκτα ο πληθωρισμός και η ακρίβεια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κυβερνήσεις επιτίθονται στην παιδεία. Έχουν προσπαθήσει μάλιστα να ξανακάνουν ακριβώς το ίδιο το 2006-2007, δηλαδή να αναθεωρήσουν το άρθρο 16 του Συντάγματος και έφαγαν τα μούτρα τους Τότε, το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα και οι μεγάλοι αγώνες της περιόδου, ανέτρεψαν τα σχέδια τους.

Το εργατικό κίνημα θα παλέψει μαζί με το εκπαιδευτικό κίνημα για την ανατροπή του αντιδραστικού νομοσχεδίου για ιδιωτικά ΑΕΙ, μαζί με τον αγώνα για αξιοπρεπή εργασία, αυξήσεις στους μισθούς, κόντρα στη μαζική φτωχοποίηση, τη λιτότητα και την ακρίβεια, για σταθερή και μόνιμη δουλειά, για δημοκρατικά δικαιώματα και δημοκρατία στο Πανεπιστήμιο, στο σχολείο στους χώρους εργασίας, και την κοινωνία.

Το νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης το επιστρέφουμε ως απαράδεκτο και το θεωρούμε αιτία πολέμου! Να μην κατατεθεί.

Διεκδικούμε:

  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία και σύγχρονες σπουδές.

Όχι στην κατάργηση του άρθρου 16 – όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όχι στην επιχειρηματική εκπαίδευση. Απειθαρχία στους κανόνες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ που επιβάλλουν την ελευθερία των επιχειρήσεων πάνω από την ελευθερία στην γνώση και την ζωή.

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών μας.
  • Κάτω το σχολείο εξεταστικός μαραθώνιος και κοφτήρι που εξασφαλίζει πελατεία στα ιδιωτικά.. Εδώ και τώρα κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της ΕΒΕ, αύξηση του αριθμού των εισακτέων στην κατεύθυνση της ελεύθερης πρόσβασης.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Πτυχία με αξία, μοναδική προϋπόθεση για δουλειά.
  • Αυξήσεις τώρα για κάλυψη όλων των απωλειών και κάλυψης της ακρίβειας και του πληθωρισμού για να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας.

Ενώνουμε την φωνή μας μαζί με το φοιτητικό και εκπαιδευτικό κίνημα για να μην κατατεθεί – να μην ψηφιστεί αυτός ο νόμος. Στηρίζουμε την κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων την Πέμπτη 11 Γενάρη στα Προπύλαια στις 12:00 που θα αποτελέσει μια πρώτη απάντηση!

Μοιραστείτε το