Καταβλήθηκε η αποζημίωση του συναδέλφου που είχε απολυθεί εκδικητικά από το gatoskilo.gr στο Περιστέρι (του ομίλου Pet City) στις 18 Οκτωβρίου 2023 με την αιτιολογία ότι υπήρχε… «διαφορά κουλτούρας μεταξύ εργαζομένου και εταιρείας»!

Μάλιστα η απόλυση έγινε μόλις 2 μέρες πριν κλείσει χρόνο, τακτική συχνά επαναλαμβανόμενη στον χώρο του εμπορίου (και αλλού), ώστε οι εργοδότες να απαλλάσσονται και από την υποχρέωση αποζημίωσης!

Ο πραγματικός λόγος της απόλυσης ήταν οι σχεδόν καθημερινές υπερωρίες, τις οποίες αρνήθηκε να κάνει ο εργαζόμενος και η αδιαφορία της εταιρείας για τα εργασιακά προβλήματα που της έθεταν οι εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων σοβαρά και στοιχειώδη ζητήματα ασφαλείας.

Η εταιρεία, αρχικά ήταν ανένδοτη στη στάση της και δεν φάνηκε ούτε στην πρώτη τριμερή συνάντηση που ορίστηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας προβάλλοντας αστείες δικαιολογίες. Όμως, η επιμονή του εργαζομένου και η αταλάντευτη θέλησή του να μην περάσει η αυθαιρεσία της επιχείρησης, με τη στήριξη της ΑΤΕ ΕΚΑ, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό του, και του σωματείου εμποροϋπαλλήλων έκαμψαν την ανένδοτη στάση της επιχείρησης.

Μάλιστα, έπειτα από μια μαζική διαμαρτυρία που οργανώθηκε από την ΑΤΕ-ΕΚΑ έξω από τον συγκεκριμένο χώρο δουλειάς, η εταιρεία το… ξανασκέφτηκε και κατέβαλλε στον εργαζόμενο την αποζημίωση 2 μηνών που μεθοδευμένα δεν του είχε καταβάλει.

Η τρομοκρατία είναι το όπλο τους, η αλληλεγγύη το δικό μας!

Και από αυτή την περίπτωση γίνεται φανερό ότι και στους πιο δύσκολους χώρο δουλειάς οι εργαζόμενοι μπορούμε να κερδίζουμε όταν δίνουμε τη μάχη συλλογικά ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, ενάντια στην καταπάτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Ο συλλογικός αγώνας μπορεί να καταρρίπτει και διατάξεις αντεργατικών νόμων όπως η απόλυση χωρίς καταβολή αποζημίωσης εάν ο εργαζόμενος δεν έχει κλείσει ένα χρόνο εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο δεν θα γίνουμε καύσιμο για τα κέρδη τους!

Αγωνιζόμαστε συλλογικά, διεκδικούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – εργοδοσίας που μας θέλουν αναλώσιμους.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς.
  • Κανένας μισθός κάτω από 1.000 ευρώ καθαρά για να ζούμε αξιοπρεπώς από μια δουλειά.
  • Προσλήψεις με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες µε πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Όχι στις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις εργασίας. Ανθρώπινοι ρυθμοί δουλειάς.
  • Ριζική μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών. Όχι δουλειά την Κυριακή.
Μοιραστείτε το