Εδώ και δύο εβδομάδες δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας έχουν μπει σε αγωνιστική τροχιά και δεκάδες σχολές τελούν υπό κατάληψη απέναντι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που επιχειρεί να παρακάμψει το άρθρο 16 του Συντάγματος και να ανοίξει το δρόμο στην ίδρυση ιδιωτικών τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Η Νέα Δημοκρατία, στο πλαίσιο των αναδιαρθρωτικών τομών που έχει εισαγάγει στην εκπαίδευση, επιχειρεί τώρα να δώσει το τελειωτικό πλήγμα σε ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, σε συνέχεια της πολύχρονης και μεθοδευμένης υποχρηματοδότησης και συνολικής υποβάθμισής του. Το νομοσχέδιο δεν είναι απλά προδήλως αντισυνταγματικό, πολύ περισσότερο συνιστά μια βαθιά επίθεση στο κοινωνικό δικαίωμα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας για όλες και όλους.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι σε πλήρη ταύτιση με την πολιτική της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και με τους επιχειρηματίες της ιδιωτικής εκπαίδευσης, επιδιώκουν την μετατροπή της τριτοβάθμια εκπαίδευση σε εμπόρευμα και την υποταγή της γνώσης στα επιχειρηματικά συμφέροντα. 

Ο αγώνας ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ και η παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος δεν είναι υπόθεση μόνο των φοιτητριών και των φοιτητών, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας, που έχει γίνει μάρτυρας του τι σημαίνει η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών. Από την ιδιωτικοποίηση του ρεύματος, τη μερική ιδιωτικοποίηση της υγείας, των μεταφορών, με τραγική απόληξη τη δολοφονία στα Τέμπη, οι επιπτώσεις που επέρχονται όταν το κεφάλαιο μπαίνει πάνω από τις ανθρώπινες ανάγκες έχουν γίνει ορατές με τον πλέον τραγικό τρόπο.

Οι μόνοι κερδισμένοι από το νομοσχέδιο είναι οι κολεγιάρχες από την πώληση πτυχίων, το κράτος από την περικοπή δαπανών για την παιδεία και οι εργοδότες που θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο επιστημονικό εργατικό δυναμικό.

    Για άλλη μια φορά, και καθώς το φοιτητικό κίνημα  παίρνει αγωνιστικές αποφάσεις μέσα από πολύ μαζικές γενικές συνελεύσεις, τα συστημικά ΜΜΕ έχουν αναλάβει το ρόλο της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, της στοχοποίησης αγωνιστικών φωνών και συνδικαλιστικών σχημάτων μέσα στα πανεπιστήμια. Και αφού ούτε η προπαγάνδα των συστημικών ΜΜΕ έχει καταφέρει να κάμψει το αγωνιστικό κλίμα στις σχολές, η κυβέρνηση επιστρατεύει τώρα το δυνατότερο κατασταλτικό της όπλο, μέσω εισαγγελικής εντολής για κατεπείγουσα διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τη διαπίστωση τέλεσης δήθεν αξιόποινων πράξεων μέσα στα πανεπιστήμια από φοιτητές/τριες ή πρυτανικές αρχές. Δυστυχώς, δεν μας προκαλεί εντύπωση η πλήρης στοίχιση των διωκτικών αρχών στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Επιχειρείται εξόφθαλμα η τρομοκράτηση των φοιτητών/τριών, ώστε να σταματήσουν τον αγώνα τους υπό το βάρος πιθανών ποινικών διώξεων, καθώς και ο εξαναγκασμός των πρυτανικών αρχών να συναινέσουν στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Εμείς, ο κόσμος της εργασίας, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα σημάνουν την αδυναμία πρόσβασης των πολλών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Γνωρίζουμε επίσης καλά ότι η  κοινωνία με την πίεση των αγώνων της θα είναι εκείνη που θα αποτρέψει τα κυβερνητικά σχέδια μετατροπής του πανεπιστημίου σε εμπόρευμα. 

  Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στο φοιτητικό κίνημα πανελλαδικά. 

Το νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης το επιστρέφουμε ως απαράδεκτο και το θεωρούμε αιτία πολέμου! Να μην κατατεθεί.

Όχι στις διώξεις αγωνιζόμενων φοιτητών/τριών και στην ποινικοποίηση των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων των φοιτητικών συλλόγων.

 Ο κόσμος της εργασίας θα αγωνιστεί στο πλευρό της νεολαίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας για το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία χωρίς αποκλεισμούς, για το δικαίωμα στο δημόσιο και ελεύθερο πανεπιστήμιο για όλες και όλους. 

Καλούμε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας να κηρύξει στάση εργασίας στις 8/2 για να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι/ες στις πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις.

Αγωνιστική Ταξική Ενότητα-Μάχη ΕΚΑ

Μοιραστείτε το