ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΣTO GATOSKILO.GR (όμιλος PET CITY)

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ

Καταγγέλλουμε την εκδικητική απόλυση συναδέλφου από το gatoskilo.gr (όμιλος Pet City), στις 18 Οκτωβρίου 2023 με την αιτιολογία ότι υπήρχε… «διαφορά κουλτούρας μεταξύ εργαζομένου και εταιρείας»!

Ο συνάδελφος εργαζόταν αρχικά στην εταιρεία gatoskilo.gr, η οποία εξαγοράστηκε από τον όμιλο Pet City, και απολύθηκε μόλις 2 μέρες πριν κλείσει χρόνο, τακτική συχνά επαναλαμβανόμενη στον χώρο του εμπορίου (και αλλού), ώστε οι εργοδότες να απαλλάσσονται και από την υποχρέωση αποζημίωσης!

Η ευφάνταστη δικαιολογία που προφασίστηκε η εργοδοσία για την απόλυση είναι  ενδεικτική των εργασιακών συνθηκών που επικρατούν σε αυτήν. Η εταιρεία από την στιγμή που εξαγοράστηκε έδειχνε αδιαφορία για τα ζητήματα που της έθεταν οι εργαζόμενοι, ενώ οι επανειλημμένες προσπάθειές τους να επικοινωνήσουν για θέματα λειτουργίας της αποθήκης έπεφταν στο κενό, παρόλο που επρόκειτο για σοβαρά και στοιχειώδη ζητήματα ασφαλείας, όπως, για παράδειγμα, η έλλειψη ηλεκτρικού παλετοφόρου, που ήταν επιβεβλημένη καθώς στον χώρο υπήρχε υπόγεια κατηφορική ράμπα με μεγάλη κλίση και συχνά κατά τις μεταφορές των προϊόντων από τύχη αποφεύγονταν τα ατυχήματα και οι τραυματισμοί.

Επίσης, κύριο θέμα συζήτησης ήταν οι σχεδόν καθημερινές υπερωρίες, οι οποίες κατά την εκτίμηση των εργαζομένων γίνονταν κυρίως λόγω της μη σωστής λειτουργίας της αποθήκης. Καθώς η εργοδοσίας δεν δεχόταν συζήτηση για το θέμα, ο συνάδελφος αποφάσισε να μην κάνει υπερωρίες, κάτι που ακολούθησαν και άλλοι εργαζόμενοι. Και παρά τη διαβεβαίωση της εταιρείας ότι ο εργαζόμενος δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει υπερωρίες και δεν θα στοχοποιηθεί γι’ αυτό, η κοινοποίηση της απόλυσής του επιβεβαιώνει ακριβώς το αντίθετο. Μάλιστα στις επανειλημμένες ερωτήσεις του συναδέλφου να του εξηγήσουν ακριβώς για ποιον λόγο απολύεται κανείς υπεύθυνος δεν εμφανιζόταν για μέρες στα τηλέφωνα, ενώ και όταν τελικά υπήρξε επικοινωνία απλώς επανέλαβαν τα περί διαφοράς κουλτούρας χωρίς παραπάνω εξηγήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανάγκες της εταιρείας για προσωπικό δεν είχαν μεταβληθεί και μάλιστα είναι προκλητικό ότι την περίοδο κατά την οποία απολύθηκε ο συνάδελφος υπήρχε αγγελία για θέση εργασίας και γίνονταν συνέχεια συνεντεύξεις σε υποψήφιους εργαζομένους, οι οποίες όλως τυχαίως σταμάτησαν μετά την καταγγελία του εργαζομένου στην Επιθεώρηση Εργασίας. Επιπλέον, ο συνάδελφος δεν πήρε ποτέ στα χέρια του τη σύμβαση εργασίας του, παρόλο που τη ζητούσε και βέβαια η εταιρεία ήταν υποχρεωμένη να του τη δώσει.

Φυσικά, όλα αυτά δεν είναι «μεμονωμένα περιστατικά», αλλά ο κανόνας στις εργασιακές σχέσεις στο εμπόριο, όπου η ανασφάλεια, η ελαστικότητα, τα σπαστά ωράρια, η εντατικοποίηση, η εργοδοτική αυθαιρεσία είναι το βασικό χαρακτηριστικό.

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο δεν θα γίνουμε καύσιμο για τα κέρδη τους! Αγωνιζόμαστε συλλογικά, διεκδικούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – εργοδοσίας που μας θέλουν αναλώσιμους.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς.
  • Κανένας μισθός κάτω από 1.000 ευρώ καθαρά για να ζούμε αξιοπρεπώς από μια δουλειά.
  • Προσλήψεις με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες µε πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Όχι στις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις εργασίας. Ανθρώπινοι ρυθμοί δουλειάς.
  • Ριζική μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών. Όχι δουλειά την Κυριακή.
Μοιραστείτε το