Αγωνιστική απάντηση και κίνημα ανατροπής για Ψωμί-Δουλειά-Ειρήνη-Ελευθερία!

Καμιά κοινοβουλευτική αναμονή!

Το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας πραγματοποιείται σε μία δύσκολη για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες περίοδο. Από τα προηγούμενα χρόνια της υγειονομικής κρίσης που έπληξε πρώτα απ΄ όλα τους εργαζόμενους. Στον πόλεμο στην Ουκρανία, την πολεμική απειλή στο Αιγαίο και τους νέους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών κέντρων που φέρνουν νέα δεινά στους λαούς και οξύνουν τον κοινωνικό πόλεμο. Στην αντεργατική τομή του νόμου Χατζηδάκη, ήρθε να προστεθεί η ακρίβεια, η αύξηση του πληθωρισμού, η ενεργειακή κρίση. Όλα αυτά στο τοπίο των καταργημένων Συλλογικών Συμβάσεων, των καθηλωμένων μισθών, της κυριαρχίας των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της αυξημένης ανεργίας, της ανασφάλειας και φτώχειας.

Ταυτόχρονα, είδαμε να αυξάνονται τα κέρδη και ο πλούτος σημαντικών μερίδων του κεφαλαίου. Οι επιχειρήσεις κι η εργοδοσία πλουτίζουν πάνω στα ισοπεδωμένα εργατικά μας δικαιώματα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα πέσει σαν ώριμο φρούτο. Χρειάζονται μαζικοί μαχητικοί αγώνες και όχι αναμονή εκλογικών «λύσεων». Μαζί με την κυβέρνηση πρέπει να ηττηθεί και η πολιτική του κεφαλαίου της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στην οποία συναινούν και στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, ακροδεξιά.

Το βάθεμα της οικονομικής κρίσης, τα αυξημένα επιτόκια δανεισμού, η κυοφορούμενη αύξηση του χρέους, είναι το υπόβαθρο για μια νέα επίθεση ενάντια στα εργατικά δικαιώματα, όποια κυβέρνηση και αν εκλεγεί. Δεν περιμένουμε τίποτα από την προοπτική μιας «προοδευτικής κυβέρνησης» του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ώρα η αγανάκτηση και οι διάσπαρτοι αγώνες να ενοποιηθούν σε μια μεγάλη συσπείρωση αγώνα, ενάντια στην κυβέρνηση και στο κεφάλαιο. Με κύριο όχημα τον ισότιμο και δημοκρατικό συντονισμό σωματείων-συνελεύσεων και επιτροπών αγώνα, σε ρήξη με τον υποταγμένο συνδικαλισμό και τον πυροσβεστικό σχεδιασμό του. Με κοινή δράση των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Όσο ο κόσμος της εργασίας βγαίνει στο προσκήνιο, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι και εργαζόμενες θα συνειδητοποιούν ότι μόνο με αποφασιστικούς αγώνες διαρκείας, σύγκρουσης και ανατροπής μπορούμε να αλλάξουμε την ζωή μας.

Οργανώνουμε την κλιμάκωση με απεργίες και πολύμορφες κινητοποιήσεις. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να προχωρήσουμε σε γενική πανεργατική απεργία για αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας! Δε θα αφήσουμε κυβέρνηση και ΟΜΕΔ να αποφασίσουν για τους μισθούς μας με το εργατικό κίνημα σε ρόλο θεατή. Στις 8 Μάρτη απεργούμε για ισότητα στην εργασία για δικαιώματα μητρότητας ενάντια στο σεξισμό μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς.

Στην εποχή των νέων κρίσεων, με τα εργατικά συμφέροντα μπροστά! Για τις νέες νίκες των εργαζομένων!

Σε αυτά τα πλαίσια, αγωνιστές και δυνάμεις του ανεξάρτητου ταξικού συνδικαλισμού, από σωματεία και κινήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς, δίνουμε μαζί τον αγώνα, εκφράζοντας την ανάγκη για έναν διαφορετικό δρόμο για το εργατικό κίνημα, για να αναπτύσσονται, να συντονίζονται και να κερδίζουν οι αγώνες μας. Τα παραδείγματα των αγώνων σε e-food, COSCO και αλλού αποδεικνύουν ότι η συσπείρωση όλων των δυνάμεων και των εργαζομένων στη βάση και σε αγωνιστική κατεύθυνση είναι προϋπόθεση για να πετυχαίνουμε νίκες.

Η συνεργασία μας έχει στόχο να υπηρετήσει ένα εργατικό κίνημα:

  • Που βλέπει τα συνδικάτα ως μορφές συλλογικής οργάνωσης, με ανεξαρτησία και πολιτική-οικονομική αυτοτέλεια από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το κράτος, μακριά από λογικές «κοινωνικής ειρήνης» ή ακόμα χειρότερα «κοινωνικού εταίρου». Απειθαρχία-κατάργηση κάθε μέτρου κρατικού-εργοδοτικού ελέγχου στα συνδικάτα: ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, Νόμος Χατζηδάκη κλπ.
  • Που οργανώνει τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στη συνδικαλιστική έρημο του ιδιωτικού τομέα, τους νέους και τις νέες των σύγχρονων σκλαβοπάζαρων, τους ελαστικά εργαζόμενους, τις γυναίκες, τους ανέργους, τις μετανάστριες και τους μετανάστες, και τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Για την συμμετοχή στα συνδικάτα όλων των ευέλικτων και άτυπων μορφών απασχόλησης.
  • Με μαζικά και δημοκρατικά σωματεία που θα στηρίζουν τα μέλη τους αλλά και να στηρίζονται στη δύναμη των μελών του.
  • Με συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων και επιτροπών αγώνα με στόχο το ξεδίπλωμα κλαδικών και πανεργατικών αγώνων ενάντια στην υποταγή της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, για τη συμβολή στην υπόθεση της ταξικής ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος. Με ανυποχώρητο αγώνα για να υπάρξουν κατακτήσεις, και συνεχή κλιμάκωση με αδιαπραγμάτευτο στόχο την ανατροπή και όχι την απλή διαμαρτυρία. Με αγώνες στα χέρια των γενικών συνελεύσεων και κίνημα ταξικής αλληλεγγύης. Για να υπερβούμε τα όρια του κρατικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, την ηττοπάθεια, τις προβλέψιμες, άσφαιρες και εθιμικές κινητοποιήσεις.
  • Με αιτήματα που να ανταποκρίνονται στα ζωτικά συμφέροντα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης, κόντρα στις λογικές που αυτοπεριορίζονται στο «εφικτό», στις «αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας», ή στους «κανονισμούς και τις ντιρεκτίβες της ΕΕ», στους νόμους του κεφαλαίου και της αγοράς. Αλλά και με πολιτικούς ανατρεπτικούς στόχους για να δικαιωθούν συνολικά οι διεκδικήσεις μας.
  • Με τη μέγιστη ταξική αγωνιστική συγκέντρωση δυνάμεων, παρά τις όποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις, ώστε να αναπτυχθούν αγώνες που θα αποσπούν νίκες από την εργοδοσία, θα σηκώνουν την εργατική αυτοπεποίθηση, θα βγάζουν μπροστά τους ίδιους τους εργαζόμενους πρωταγωνιστές στη βάση της ταξικής ενότητας, θα αλλάζουν τους συσχετισμούς στο εργατικό κίνημα προς το καλύτερο για την πολύμορφη εργατική τάξη.

Για να προωθηθεί από κοινού ένα ταξικό πρόγραμμα πάλης και σχέδιο δράσης στην βάση, τους χώρους δουλειάς, με στόχο την αναζωογόνηση των συνδικάτων, την δημιουργία νέων σωματείων και επιτροπών εργαζομένων ώστε να πολλαπλασιαστεί η συνδικαλιστική πυκνότητα στα συνδικάτα, μακριά από λογικές ανάθεσης και συνδιαλλαγής με την εργοδοσία.

Επιδιώκουμε μία συνεργασία στο ΕΚΑ των ταξικών αγωνιστικών δυνάμεων που συμφωνούν σε αυτές τις αρχές και το πρόγραμμα, μια συνεργασία στη βάση δημοκρατικών αρχών, με ανακλητότητα, εναλλαγή, έλεγχο από τη βάση των αγωνιστ(ρι)ών που τη στήριξαν, με κοινή αγωνιστική ταξική δράση στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Για το επόμενο διάστημα δεσμευόμαστε ότι θα επιδιώξουμε αναβαθμισμένη κοινή δράση, διαδικασίες σταθερού συντονισμού τόσο σε επίπεδο εργατικού κέντρου, όσο και σε επίπεδο κλάδων και πρωτοβάθμιων σωματείων που δρούμε, με στόχο την συμβολή μας σε ένα ανεξάρτητο από τον εργοδοτικό-κυβερνητικό συνδικαλισμό, μαχητικό, ταξικό ρεύμα στο εργατικό κίνημα και την ενοποίηση των δυνάμεων και παρεμβάσεων μας.

Το ΕΚΑ δεν λειτούργησε με όρους συσπείρωσης και αγώνα για τα σωματεία μέλη του και τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της Αθήνας. Δεν ξέφυγε από τον κυβερνητικό-εργοδοτικό συνδικαλισμό, σύρθηκε πίσω από την ΓΣΕΕ (ακύρωση απεργίας 3/6/2021), έδειξε πρωτοφανή ομοψυχία υπέρ της κυβέρνησης και του κεφαλαίου και κήρυξε συνδικαλιστικό lockdown την περίοδο της πανδημίας.

Οι δυνάμεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Ενότητα, ΕΑΚ-ΣΥΡΙΖΑ, έχουν υποταχθεί πλήρως στα δόγματα για «ανταγωνιστικότητα» και «ανάπτυξη». Είναι ενταγμένες βαθιά στη λογική του κοινωνικού εταίρου και της ταξικής συνεργασίας. Η ΔΑΣ-ΠΑΜΕ παρότι πρώτη δύναμη στο ΕΚΑ δεν συνέβαλε σε ένα διαφορετικό αγωνιστικό και απεργιακό σχέδιο, δεν προσπαθεί να διευρύνει και να κλιμακώσει τους αγώνες με τρόπο που να υπερβαίνει τα όρια της γραφειοκρατίας της ΓΣΕΕ. Αρκείται σε αγώνες διαμαρτυρίας χωρίς να έρχεται σε ουσιαστική σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική.

Από την άλλη, η αγωνιστική συνεργασία και η συσπείρωση δυνάμεων αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να χτυπήσουν όλα τα σφυριά μαζί. Για να συγκρουστούμε με τη δράση του εργοδοτικού συνδικαλισμού και των συστημικών δυνάμεων στο ΕΚΑ, φιλοδοξώντας να αντιστρέψουμε συνολικα αυτή την κατάσταση στο εργατικό κίνημα, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και τα πρωτοβάθμια σωματεία. Γιατί οι αγώνες μας μπορούν να κερδίζουν με ένα ανυπότακτο, ανατρεπτικό, ταξικό εργατικό κίνημα.

Για να αποκτήσει ξανά ο συνδικαλισμός ρόλο στην οργάνωση της πάλης, ενάντια στην υποταγή, στην ανάθεση  και τις «κυβερνητικές λύσεις». Για να συμβάλει το εργατικό κίνημα στην ευρύτερη πάλη του λαού για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, για υπεράσπιση της ειρήνης ενάντια στις δυνάμεις κεφαλαίου και τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς ΕΕ-ΝΑΤΟ για ρήξη και αποδέσμευση από αυτούς.

Διεκδικούμε:

  • Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και συντάξεις για να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες και τις απώλειες από τα μνημόνια, την ακρίβεια και τον πληθωρισμό με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
  • Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και κατάργηση του μνημονιακού νομοθετικού πλαισίου. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης. Επαναφορά όλων των επιδομάτων και τριετιών.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις ίσο με το βασικό μισθό.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, όχι στις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
  • Ριζική μείωση του χρόνου εργασίας. 5ημερο-6ωρο-30ωρο. Δε ζούμε για να δουλεύουμε! Όχι δουλειά την Κυριακή.
  • Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη. Καμία εγγραφή στο ΓΕΜΗΣΟΕ, δεν εφαρμόζουμε τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Υπερασπιζόμαστε την απεργία και τις μαχητικές μορφές πάλης: απεργιακές περιφρουρήσεις, παρεμβάσεις και καταλήψεις σε χώρους δουλειάς.
  • Λήψη μέτρων προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς. Δημιουργία επιτροπών υγιεινής και ασφαλείας.
  • Κατάργηση του νέου νόμου για την υγεία. Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες. Ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. και υπεράσπιση του δημοσίου και δωρεάν χαρακτήρα του!
  • Ίσος μισθός για ίση δουλειά, όχι στις διακρίσεις στους χώρους εργασίας!
  • Εφαρμογή των μέτρων για την προστασία της μητρότητας, προστασία από τις παραβιαστικές συμπεριφορές, κατοχύρωση των αναγκαίων αδειών, όπως για τη δυσμηνόρροια.
  • Όχι στην καταστολή και την επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, όχι στην απαγόρευση των συγκεντρώσεων!
  • Όχι στον πόλεμο στην Ουκρανία! Απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο. Λεφτά για την παιδεία και την υγεία και όχι για εξοπλισμούς. Έξω από το ΝΑΤΟ.
  • Παλεύουμε ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό! Άσυλο και στέγη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Να καταδικαστούν οι φασίστες δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο.
  • Ρεύμα και καύσιμα φτηνά για όλο το λαό! Κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας.
  • Ενάντια στις αντιδραστικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο δημόσιο, τις ιδιωτικοποιήσεις και την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών (υγεία, παιδεία, πολιτισμό, ασφάλιση, κοινωνικές υπηρεσίες, ρεύμα, καύσιμα, μεταφορές) – Επιστροφή τους αποκλειστικά στο δημόσιο και με λειτουργία σε όφελος του λαού και όχι με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και υπέρ του κεφαλαίου.
  • Ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου. Τα δικαιώματα και οι ανάγκες μας δε χωράνε στα όρια του χρέους και της ΕΕ.

Αγωνιστική Ταξική Ενότητα ΕΚΑ

ΜΑΧΗ – Ανεξάρτητη Ενωτική Ταξική Κίνηση

Μοιραστείτε το